Wegański pasztet z ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Tym razem upiekłam pasztet w całkowicie wytrawnej odsłonie, bez owocowego posmaku. Przedstawiam Wam lekko kwaskowy pasztet w sam raz na różnego rodzaju spotkania, imprezy rodzinne ale także jako dodatek do świeżego chlebka na śniadanie czy kolację . Na co dzień i od święta idealny pomysł na pożywny posiłek.


Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  •  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • słoik papryki konserwowej
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz kolorowy
  • 2 łyżki majeranku, łyżeczka cząbru, łyżeczka czosnku staropolskiego, szczypta lubczyku
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do wcześniej ugotowanej soczewicy i kaszy jaglanej. Połączyć z olejem, przyprawami i solą. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Dodać pokrojony ogórek kiszony i paprykę konserwową, a całość dokładnie wymieszać

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej całą masę.


Piec przez 45-50min w temp. 180st C. Przed pokrojeniem, pasztet należy ostudzić. Kroimy ostrym i cienkim nożem.
Przepis dodany do akcji: 
Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...