Ruska tarta z brokułem i fasolką szparagową

   
Kto nie słyszał albo nie próbował PIEROGÓW RUSKICH??? Dobrze nam znane danie podawane z podsmażaną cebulką co jakiś czas znajduje swoje miejsce w naszym jadłospisie. Z tych pierogów najlepszy jest FARSZ, dlatego postanowiłam wykonać WEGAŃSKĄ WERSJĘ tego przepisu i upiec w formie TARTY. Ciasto nie byle jakie, bo BEZGLUTENOWE i bardzo pożywne - z CIECIERZYCY i KASZY GRYCZANEJ. 

Przepis banalnie prosty i baaaardzo SMAKOWITY. Na wierzch proponuję FASOLKĘ SZPARAGOWĄ i różyczki BROKUŁA, ale możecie dodawać inne swoje ulubione warzywa! TARTA z domowymi buraczkami i sosem czosnkowym znajdzie zawsze SMAKOSZA !!!

 Zaskoczcie swoich domowników i upieczcie im RUSKĄ TARTĘ <3

Składniki na tartę:
  • 1 szkl mąki z ciecierzycy
  •  1 szkl mąki gryczanej
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 duża łyżka VegEgg Powder firmy Arche + 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/2 szkl. letniej wody
  • szczypta soli
Składniki na farsz ruski: 
  • 750g ziemniaków
  • 300g naturalnego tofu
  • 2 białe cebule
  • sok z 1 cytryny
  •  sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek płatków drożdżowych (dodadzą super serowego posmaku!)
Wykonanie:
Suche składniki na tartę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i napęczniałe siemię lniane i proszkiem VegEgg. Wyrabiamy ciasto, tortownicę spryskać olejem i wyłożyć masę. Nakłuwamy ją widelcem i pieczemy przez 15-20min w temp.170stC.

W tym czasie kroimy i obieramy ziemniaki oraz cebulę. Gotujemy na parze do miękkości. Następnie przekładamy do miski do ostudzenia. Dodajemy tofu, sok z cutryny, płatki drożdżowe i przyprawy. Miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.

Fasolkę i brokuła czyścimy i rozdrabniamy na mniejsze części, po czym gotujemy na parze.

Na upieczone ciasto wykładamy masę serową, a na jej wierzchu układamy fasolkę i różyczki brokuła. Zapiekamy przez ok.10-15min w piekarniku nagrzanym do temp.170stC.

Tartę po ostudzeniu wkładamy do lodówki na conajmniej 12h by ciasto stało się bardziej miękkie. Kroimy bardzo ostrym nożem i zdecydowanym ruchem (ciasto się wtedy nie pokruszy).
 
Podajemy z domowymi buraczkami, surówkami i sosem czosnkowym na bazie np.jogurtu sojowego i świeżej pietruszki.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...